Vant tur. Mia Sofie Strand Jørgensen er 17 år, og er født og oppvokst i Sandnessjøen. Mia vant i fjor en tur til New York, i en skrive-konkurranse arrangert av Odd Fellow.

Den internasjonale konkurransen gikk ut på å skrive en tekst om «Den gylne leveregel» i vår tid. Mia Jørgensen var den heldige som fikk representere Nord-Norge.

Vi møter Mia i et klasserom på Sandnessjøen videregående skole, hvor hun er elev.

– Hvordan fikk du vite om konkurransen?

– Norsklæreren min, Theresa Andreassen, hadde snakket med organisasjonen som arrangerte konkurransen. Etter dette ble det bestemt at alle i klassen min skulle skrive et bidrag om samme tema, altså om den gylne leveregel i vår tid.

– Konkurransen ble arrangert av Rebekka-losjen som er en del av Odd Fellow-ordenen. Odd Fellow baserer sin lære og virksomhet på medmenneskelige verdier og gode etiske holdninger.

Opplevelser. – Hva opplevde du på denne reisen?

– Jeg dro til USA 9. juli. I New York var vi mye i FN-bygningen. Der fikk vi se hva som var der, og så lærte vi hvordan vi skulle skrive en tale som vi senere skulle fremføre. Vi hadde det selvfølgelig veldig gøy og gjorde masse av de «typiske» New York-aktivitetene, som å besøke Empire State Building og 9/11-minnestedet. Det var ikke mye tid til shopping. Jeg ble godt kjent med mange av de andre som var med på reisen. Det var ungdom fra hele verden, blant annet fra Amerika, Canada og Sveits og ni fra Norge.

Hun har fortsatt god kontakt med de fleste av dem hun ble kjent med på turen.

– Ja, jeg har god kontakt med så å si alle. Vi holder kontakten ved å snakke på for eksempel Skype. Jeg skal senere møte jentene som jeg ble kjent med; det gleder jeg meg til.

– Var det gøy?

– Ja, i aller høyeste grad. Jeg ble kjent med mange nye folk og fikk oppleve ting jeg ellers aldri ville gjort. Det var også artig å snakke engelsk to uker i strekk.

Gripe muligheten. Jeg ikke annet enn å kjenne på en liten misunnelse over at Mia opplevde så mye på kort tid. Men selvfølgelig kjenner jeg mest glede på hennes vegne. Vil hun anbefaler andre som får denne muligheten til å gripe den?

Hun smiler entusiastisk:

– Ja, på det sterkeste. Det var veldig lærerikt og man får opplevd mye, samt bli kjent med mange nye og spennende folk. Personlig fikk jeg også testet grensene mine i ting jeg ellers aldri ville gjort. Som da jeg holdt talen min for rundt 200 personer.

– Temaet for talen var FNs tusenårsmål, og handlet om hvordan vi som «vanlige» mennesker kunne nå dette målet. Jeg snakket om miljøet.

Også talen var en konkurranse – mellom fem utvalgte av 200. Det var en amerikaner som vant. Premien var et stipend.

Imponerende. Ved dette siste svaret viser klokken 15.00 og skoledagen er over. Mia og jeg har tatt farvel med hverandre.

Igjen sitter jeg med en overbevisning om hvilken flink elev Mia er og hvordan det er imponerende å skrive en slik bra oppgave at man blir belønnet med tur til Amerika.