Det var monologen «Et siste farvel», fremført av Arne-Tore Bang, som gikk til topps og tok pris.

– Jeg er helt skjelven, dette er helt vilt, stas, helt rått. Her har det vært hard konkurranse og høyt nivå. Derfor setter vi enda mer pris på å vinne fram, sier han på vegne av hele revymiljøet i Tjongsfjord.

– Å vinne i Revy-NM motiverer oss og viser at vi ikke er helt på jordet, var Bangs umiddelbare kommentar etter premieutdelingen i Revy-NM på Norsk revyfestival, lørdag.

Monologen

I monologen får publikum møte Fritz. Han skal holde tale til sin onkel, som skal til graven.

«Onkel Stein-Trygve likte aldri folk, og det var gjensidig.» «Omtanken» gjenspeiles i de siste hilsningene som ligger på kista. Absurditeter på høyt nivå, med latterbrøl fra et fullsatt stor-telt under NM-finalen.

Fire av hundre

Tjongsfjordrevyen deltok med to ungdoms- og to voksennummer. Hele to nummer kom gjennom nåløyet og kom til finalen. De konket med andre ord ut hundrevis av påmeldte.

Også sønn og datter Sofie og Henning Bang klinket til med plass i finalen med nummeret «I nyhetsbildet». De høstet også latterbrøl.

Mor Hege Kristin Bang er talsperson i Tjongsfjordrevyen og stråler fornøyd over årets NM.

– Det er en seier å komme til finalen og en bonus å få pris. Konkurransen er tøff, så dette føles som en bekreftelse på at vi driver med noe riktig, sier hun fornøyd.

Hele familien

– Nummeret «I nyhetsbildet» ble tatt ut i Nord-Norsk revyfestival på Ørnes. NM er stort når vi kommer fra et så lite sted. Nesten rart at vi kan markere oss sånn på det nasjonale revykartet. Det betyr spesielt mye, beretter hun og legger til at det er tilfeldig at hele familien kom til NM-finalen.

– Vi i Tjongsfjordrevyen jobber bra med tekst, enten hele gruppa eller i mindre fraksjoner. Vi kaster opp ideer og prøver å skrive noe bra.

Hva skal til for å være kul med blokkfløyte, var ideen som ble til «New kids on the blokk», forteller hun.

Revy-nummeret er en fengende rap fremført av tenåringer. Eller, nærmere ettersyn viste at det var Sofie og Henning sammen med far Arne-Tore som var på scenen. Nummeret kom «bare» til semifinalen, også det med jubel fra flere enn Tjonsfjordrevyens følge på 20 tilreisende.

Satser hjemme

Revyaktørene og heiagjengen mener det betyr mye å få møtt mange og utveksle revy-kunnskap. Tekst, regi og metoder for å skape ny revy, er tema, utesker Hege Kristin Bang.

– Nå vil vi hjem og lage mer revy. Vi har skjønt at vi klarer å lage noe bra. Det er fint med mye ny inspirasjon. Det gir ideer til nye revynummer.

Rekruttering av yngre krefter er nødvendig for å holde Tjongsfjordrevyen i gang.

– All revy dør ut uten rekruttering. Når unge har begynt i ungdomsskolen, er de velkommen. Vi har sett ungdomsforestillingen på NM og den er slett ikke dårligere enn voksenrevyen.