Ordfører Bård Anders Langø delte ut prisen under den første av to julekonserter i Kulturbadet lørdag.

Leder Arnt Aleksandersen mottok prisen på vegne av foreningen.

Millionprosjekt

– Prisen går til dugnadsgjengen. Den fortjener de, sa han kort foran en fullsatt storsal.

Småbåtforeningen ble startet for 50 år siden. Den driftige foreningen med 600 medlemmer driver nå med en utbygging til to millioner. Prosjektet, som øker antall båtplasser fra 400 til nærmere 500 , skal være ferdig til sommeren.

– Da vil vi få plass til nesten alle som står på venteliste. Utbyggingen inkluderer også lyskastere, og vi får opparbeidet flere parkeringsplasser i sør, mot rådhuset. Her vil det for eksempel bli plass til bobiler, sier Aleksandersen til Helgelands Blad når han har fått summet seg.

Prisen består av en diplom, blomster og en sjekk på 10.000.

– Hva vi skal bruke pengene til, må vi diskutere i foreningen. For egen del tenker jeg i utgangspunktet at vi må øremerke dem til noe som har med kultur å gjøre, siden kommunen definerer oss inn under det utvidete kulturbegrepet. Det er hyggelig, og veldig artig at det skjer det året foreningen fyller 50. Prisen var helt uventet, sier Aleksandersen.

Begrunnelse

I begrunnelsen for tildelingen sa Bård Anders Lansø blant annet:

«Kulturlivet på kysten inneholder mange fyrtårn som Trænafestivalen, Sjarken på Dønna, Bjørnsmartnan, Indinanerfestivalen, Tjøttadagan, Herøydagan, Sigridkongress, Havna og Båtmessa.

Felles for alle disse er vår kystkultur og vår avhengighet av å bygge en livstråd med båter mellom øyer, holmer og fastland».

«Vår kulturarv er bygd på livet rundt havna og båten, og i år feirer en markant bidragsyter 50 år. En som har bidratt for å legge til rette for trygt farvann og smul sjø siden oppstarten for et halvt århundre siden.

«Den røde tråden er hvordan vår historie flettes sammen av et pent nettverk av usynlige tråder som binder vår historie sammen med det moderne samfunnet vi lever i, og vårt ønske om å nyte det åpne landskapet langs kysten og ikke minst alle de arrangementene og kulturelle skattene som finnes på tusen-talls øyer holmer og skjær.

«Årets vinner legger rammene for at vi skal ha denne muligheten for vår region og for vår kommune, og spiller en nøkkelrolle som tilrettelegger for friluftsliv og bruk av vår natur på kysten».

Flere begrunnelser

Fra forslagstillerne er disse sitatene trukket fram av juryen:

«Med Helgelands unike skjærgård som åpner for kreativ og meningsfullt friluftsliv og rekreasjon, er anlegget og driften et viktig bidrag til trivsel og tilhørighet»

«En særdeles aktiv dugnadsgjeng har gjort sitt område til et attraktivt sted man gjerne besøker enten som langveisfarende, som spasertur eller på lørdagskafe i foreningens klubbhus.»

«Med det utvidete kulturbegrepet som bakgrunn bør foreningen være godt kvalifisert som mottaker av årets pris».